mFRR: Rezerva za ponovnu uspostavu frekvencije s ručnom aktivacijom

mFRR: Rezerva za ponovnu uspostavu frekvencije s ručnom aktivacijom

Rezerva za ponovnu uspostavu frekvencije s ručnom aktivacijom, poznata i kao mFRR rezerva snage, jest postupak ponovnog uspostavljanja frekvencije i energetske ravnoteže u mreži. Aktiviraju ga mrežni operatori ručno ili poluautomatski kada god dođe do poremećaja u mreži, poput iznenadnog gubitka proizvodnje ili skoka u potražnji.

Manual Frequency Restoration Reserve (mFRR) ilustrace

mFRR rezerva snage predstavlja vrstu pomoćne usluge i funkcionira kao tercijarna regulacijska rezerva. Koristi se kada u elektroenergetskom sustavu dulje vrijeme postoje nepravilnosti koje se ne mogu riješiti isključivom uporabom drugih usluga uravnoteženja – primarnom (FCR) ili sekundarnom regulacijskom rezervom (aFRR).

Kada se aktivira mFRR rezerva snage?

U elektroenergetskom sustavu potrebno je neprestano održavati ravnotežu između proizvodnje i potražnje kako bi se osigurala stabilnost i pouzdanost sustava i spriječio njegov raspad. 

Kolebanja ponude električne energije ili potražnje za istom, kao i neočekivane disrupcije, poput iznenadnog gubitka elektrane ili prijenosnog voda, može rezultirati odstupanjem frekvencije. Frekvencija je ključan čimbenik u energetskim sustavima, a njezino održavanje unutar određenih granica neophodno je za uredno funkcioniranje električne opreme, kao i za stabilnost cijele mreže.

U slučaju da frekvencija odstupi od svoje nazivne vrijednosti (obično oko 50 ili 60 Hz, ovisno o regiji), jasno je da postoji neravnoteža između proizvodnje i potražnje. Kako bi se frekvencija vratila na željenu razinu, operatori elektroenergetskih sustava koriste rezerve za ponovnu uspostavu frekvencije. Te se rezerve sastoje od različitih vrsta rezervi: FCR, aFRR i mFRR rezerve snage.

Kako sve to funkcionira?

mFRR rezerva snage posebno je osmišljena za otklanjanje kratkoročnih odstupanja frekvencije, a uključuje brzo aktiviranje rezervnih elektroenergetskih izvora kao što su hidroelektrane, sustavi za skladištenje energije ili bilo koja od uobičajenih elektrana. Spomenuti resursi moraju moći vrlo brzo povećati ili smanjiti svoju proizvodnju. Aktivacija će u sustav unijeti dodatnu energiju i pomoći vratiti frekvenciju na njezinu nazivnu vrijednost.

Jednom kada se frekvencija ponovno uspostavi, ti se izvori mFRR rezerve snage deaktiviraju i vraćaju u svoje uobičajeno stanje rada.

Sukladno pravilima Europske mreže operatora prijenosnog sustava za električnu energiju (ENTSO-E), potpuna aktivacija mFRR rezerve snage mora biti moguća nakon 12,5 minuta i ostati dostupna najmanje 5 minuta. Odgovornost za pružanje spomenute usluge i upravljanje neravnotežom svakih se 15 minuta dodjeljuje drugom pružatelju usluge uravnoteženja (BSP) putem dražbi.

Ilustrace regulační energie

Koje sve vrste pomoćnih usluga postoje? Kako se one međusobno razlikuju?

Već smo istaknuli kako je mFRR rezerva snage vrsta pomoćne usluge. Isto vrijedi i za aFRR i FCR rezerve snage, a sve tri zajedno predstavljaju različite usluge uravnoteženja. Ti proizvodi imaju različita vremena aktivacije i načine na koje funkcioniraju kako bi uravnotežili energiju.

FCR jest rezerva za održavanje frekvencije, poznata i kao primarna regulacijska rezerva. Primarna regulacijska rezerva koristi se za stabiliziranje mreže unutar 30 sekundi (aktivira se automatski u generatoru elektrane). Primjerice, hidroelektrane i baterijski generatori automatski prilagođavaju količinu električne energije u slučaju odstupanja frekvencije diljem Europe. Primarna regulacijska rezerva koristi se samo za prvotno stabiliziranje mreže i što je prije moguće nadopunjava se sekundarnom kontrolom kako bi se FCR rezerva snage mogla pripremiti za sljedeću aktivaciju.


aFRR jest rezerva za ponovnu uspostavu frekvencije (FRR) s automatskom aktivacijom, poznata i kao sekundarna regulacijska rezerva. Sekundarna regulacijska rezerva mora se aktivirati unutar 7,5 minuta ili 5 minuta, ovisno o zemlji. aFRR rezervu snage omogućuju brojne vrste uređaja i postrojenja, a glavni je preduvjet da se mogu u potpunosti aktivirati unutar zadanog vremena. Moguće je kombinirati više uređaja i postrojenja, poput baterije i bioplinskog postrojenja, kako bi se dobio jedinstveni uređaj koji se može brzo aktivirati, ali i ostati aktivan dulje vrijeme.

mFRR jest rezerva za ponovnu uspostavu frekvencije (FRR) s ručnom aktivacijom, poznata i kao tercijarna regulacijska rezerva. Uređaji koji omogućuju mFRR rezervu snage moraju se aktivirati unutar 15 ili 12,5 minuta, ovisno o mjesnim zakonima. Ti se uređaji uvijek aktiviraju ručno, što znači da će dispečer obavijestiti operatora uređaja da aktivira uređaj u određeno vrijeme.

Kako mogu sudjelovati u pružanju pomoćnih usluga?

Budući da ste vlasnik energetskog postrojenja, vjerojatno ste zainteresirani za iznalaženje novih načina za stvaranje veće vrijednosti. Tvrtka Nano Energies može se pohvaliti znanjem i stručnošću u području pomoćnih usluga, i može vam pomoći da optimirate poslovanje svoga postrojenja i povećate njegovu vrijednost. Stupanjem u partnerstvo s nama moći ćete iskoristiti prednosti naše napredne tehnologije i stručnosti da biste donosili informirane odluke o tome kako na najbolji mogući način upravljati svojim postrojenjem. Slobodno nam se obratite želite li doznati više o svemu. Rado ćemo porazgovarati s vama i odgovoriti na sva vaša pitanja.

Počnite zarađivati više od svoje imovine

Pridružite se agregacijskoj grupi Nano Energies

Obratite nam se