Udruženje smartEn dobilo je novu članicu, tvrtku Nano Energies sa sjedištem u Pragu, koja će djelovati kao izaslanica udruženja u regiji središnje i istočne Europe

Brussels, Prague,  19. prosinca 2022

Udruženje smartEn dobilo je novu članicu, tvrtku Nano Energies sa sjedištem u Pragu, koja će djelovati kao izaslanica udruženja u regiji središnje i istočne Europe

Brussels, Prague,  19. prosinca 2022

Europsko udruženje smartEn – Smart Energy Europe, koje objedinjuje rješenja usmjerena na potrošače i namijenjena prelasku na čistu energiju, nedavno je dobila novu članicu: češku energetsko-tehnološku tvrtku Nano Energies. Članstvo jednog takvog predvodnika na polju energetske fleksibilnosti i tržišnog pionira s poslovanjem u pet zemalja u središnjoj i istočnoj Europi doprinijet će stručnosti udruženja i paneuropskom utjecaju na energetsku tranziciju.

„Iznimno nam je drago da možemo izraziti dobrodošlicu tvrtki Nano Energies u obitelj smartEn! Nano Energies već je dugo pionir na svom polju djelovanja i radujemo se suradnji na širenju našeg dosega u regiji središnje i istočne Europe“, istaknuo je izvršni direktor udruženja smartEn Michael Villa, dodavši kako je energetska tranzicija već dobrano u tijeku, zbog čega će se morati poduzeti brojni važni koraci vezani za izmjene postojećih politika i pristup tržištima.

Udruženje smartEn vodeći je stručnjak na svome polju djelovanja u pogledu oblikovanja i standardiziranja tehničkih i zakonodavnih aspekata energetske tranzicije. Primanjem u članstvo tvrtke Nano Energies, udruženje namjerava povećati razinu osviještenosti o važnim temama poput odziva potrošnje u regiji središnje i istočne Europe i na Balkanu, kao i na najproduktivniji mogući način ojačati svoj utjecaj na usmjeravanje rasprave u svi važnim aspektima prijelaza na čistu energiju.

Tijekom 2023. godine smartEn i Nano Energies bit će domaćini rasprava s donositeljima odluka u regiji središnje i istočne Europe s ciljem unaprjeđenja politika, a time i ubrzavanja energetske tranzicije. Nadalje, udruženje će zajedno s tvrtkom Nano Energies organizirati konferenciju pod nazivom Share Your Energy, kao i namjenski webinar usmjeren na regiju središnje i istočne Europe kako bi predstavili izvješće udruženja smartEn i tvrtke LCP-Delta o situaciji na europskom tržištu u pogledu odziva potrošnje za 2022. godinu pod nazivom DSF Market Monitor.

„Udruženje smartEn vodeći je stručnjak za najvažnija pitanja o osuvremenjivanju i dekarbonizaciji europskog energetskog sustava. Surađivat ćemo na promicanju prelaska na čistu energiju u središnjoj i istočnoj Europi, kao i na unaprjeđenju mreže kako bi mogla odgovoriti na izazove 21. stoljeća. Tvrtka Nano Energies ponosna je na svoje članstvo u skupini najnaprednijih i najstručnijih tvrtki koje predvode energetsku tranziciju. Međusobnom suradnjom svima možemo osigurati pristup čistoj i cjenovno pristupačnoj energiji, kao i pravednu i održivu energetsku tranziciju“, izjavio je glavni izvršni direktor tvrtke Nano Energies Stanislav Chvála.

Nano Energies češka je tvrtka s četrnaestogodišnjim iskustvom poslovanja u energetskom sektoru. Svojim korisnicima pruža najsuvremenija rješenja koja zadovoljavaju njihove potrebe i ispunjavaju okolišne, društvene i gospodarske ciljeve. Grupacija Nano Energies ima gotovo 130 zaposlenika koji rade na razvoju usluga energetske fleksibilnosti u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj i Rumunjskoj. Osnovna djelatnost temelji se na novim, fleksibilnim uslugama upravljanja potrošnjom i proizvodnjom, koje tvrtkama omogućuju ne samo da smanje troškove potrošnje ili proizvodnje električne energije, već i da uštede pružanjem usluga uravnoteženja mrežnim operatorima. Uporabom posebno prilagođenih softverskih programa, tvrtka Nano Energies korisnicima omogućuje da kupuju električnu energiju po niskim cijenama i prodaju je kada cijene porastu. Agregiranje energetske fleksibilnosti korisno je za cijelo tržište – pomaže spriječiti prestanke napajanja strujom i podržava daljnje širenje novih obnovljivih izvora energije.

U rujnu 2022. godine izvršni direktor udruženja smartEn Michael Villa bio je keynote govornik na godišnjoj konferenciji tvrtke Nano Energies pod nazivom Share Your Energy.