Second Foundation kupila brend Nano Energies; akvizicija će ojačati položaj obiju tvrtki na polju pametnog upravljanja energetskim izvorima i njihove monetizacije

Prague,  22. prosinca 2023

Second Foundation kupila brend Nano Energies; akvizicija će ojačati položaj obiju tvrtki na polju pametnog upravljanja energetskim izvorima i njihove monetizacije

Prague,  22. prosinca 2023

Tvrtka Second Foundation, koja se već godinama bavi algoritamskim trgovanjem na energetskim tržištima, potpisala je sporazum o kupnji tvrtke DES Holding, agregatora fleksibilnosti koji posluje u sklopu grupacije Nano Energies. Sporazum je uime tvrtke Nano Energies potpisao njezin vlasnik Petr Zahradník. Transakcija predstavlja sljedeći korak u strategiji tvrtke Second Foundation, čiji je cilj postupno prebacivanje s isključivo financijskog algoritamskog trgovanja na iskorištavanje prednosti energetske fleksibilnosti i pametnog upravljanja na polju obnovljivih i drugih energetskih izvora. I s novim vlasnikom DES Holding će se nastaviti koristiti brendom Nano Energies, s kojim su njezini korisnici i partneri dobro upoznati.

„Akvizicija agregatora fleksibilnosti grupacije Nano Energies savršeno upotpunjava naše dosadašnje strateške poteze usmjerene na osiguravanje ponude sveobuhvatnog portfelja usluga. Osim toga, omogućit će nam da nastavimo razvijati svoje usluge u skladu s potrebama fleksibilnih energetskih postrojenja“, istaknuo je Vojtěch Kačena, suosnivač i većinski dioničar tvrtke Second Foundation. „Akvizicija tvrtke i brenda Nano Energies predstavlja značajno širenje asortimana usluga koje Second Foundation pruža vlasnicima sunčanih elektrana i vjetroelektrana, kao i vlasnicima baterijskih sklopova putem naše njemačke podružnice in.power. Sinergije koje će proizaći iz kombiniranih vještina i iskustava timova obiju tvrtki omogućit će vlasnicima energetskih izvora da maksimiraju monetizaciju svojih potencijala u području proizvodnje i iskorištavanja energije“, dodao je Kačena.

„Tvrtku Nano Energies preuzeo sam s ciljem njezina konsolidiranja i restrukturiranja, nakon čega bi postala važan akter u osuvremenjivanju ne samo češkog, već i ostalih europskih energetskih tržišta. U tom kontekstu spajanje naših dviju tvrtki predstavlja logičan sljedeći korak, posebice uzmemo li u obzir moguće sinergije koje će uslijediti. Sposobnosti tvrtke Nano Energies u području agregiranja fleksibilnih energetskih izvora i pružanja pomoćnih usluga bit će znatno unaprijeđene zahvaljujući stručnosti tvrtke Second Foundation kada je riječ o trgovanju na promptnim tržištima. Iznimno mi je drago da smo postigli ovaj dogovor“, objasnio je matematičar i poduzetnik Petr Zahradník, koji je prije tri godine ušao u grupaciju Nano Energies kao ulagač, a zatim ujesen ove godine postao i njezin isključivi vlasnik. Zahradník sudjeluje i u radu tvrtke Second Foundation, točnije u algoritamskom trgovanju.

Korisnici su ti koji će imati najviše koristi od ove akvizicije, bez obzira koriste li usluge agregatora fleksibilnosti tvrtke Nano Energies u srednjoistočnoj Europi ili usluge njemačke tvrtke in.power. S obzirom na ponude dviju tvrtki i način na koji upotpunjavaju jedna drugu, jasno je kako će njihovi korisnici uživati u prednostima sveobuhvatne i suvremene usluge.

„Rekao bih da će zahvaljujući ovoj akviziciji Second Foundation doći u vrh europskog energetskog sektora, možda čak i zasjesti na sam vrh. Akvizicija će donijeti vrijednost korisnicima tvrtke Nano Energies na koju bi inače čekali godinama“, dodao je Zahradník.

Sama akvizicija ne uključuje tvrtku Nano Green, dobavljača energije koji se bavi upravljanjem elektroenergetskom proizvodnjom i potrošnjom u pametnim kućanstvima. Naime, Nano Green će preuzeti njezini trenutni voditelji David Brožík, Jan Hicl i Lukáš Beneš, vlasnici softverske tvrtke S9Y. Njih su trojica proteklih godinu i pol bili na čelu tvrtke Nano Green, i sada će otkupiti Zahradníkov udio u tvrtki i tako postati njezini isključivi vlasnici. Očekuje se kako će ta transakcija biti zaključena prije kraja 2023. godine.

„Početkom 2024. godine našim korisnicima namjeravamo ponuditi novu uslugu. Ona će im omogućiti potpuno automatizirano upravljanje elektroenergetskom proizvodnjom i potrošnjom. Na taj ćemo način vlasnicima pametnih domova i malih tvrtki otvoriti vrata sudjelovanju u procesu uravnoteženja mreže. Drugim riječima, moći će zarađivati na prebacivanju elektroenergetske proizvodnje i potrošnje iz jednog vremenskog termina u drugi“, istaknuo je Jan Hicl, glavni direktor za proizvode tvrtke Nano Green, tijekom predstavljanja tvrtkinih planova za budućnost.

Najnovija akvizicija tvrtke Second Foundation druga je takva transakcija koja uključuje tvrtke grupacije Nano Energies. Naime, početkom 2022. godine tvrtka Second Foundation kupila je tvrtku Nano Energies Trade. Akvizicija još uvijek čeka na odobrenje češkog Ureda za zaštitu tržišnog natjecanja (ÚOHS). Očekuje se kako će biti zaključena tijekom prvog tromjesečja 2024. godine.

O tvrtki Second Foundation

Tehnološka grupacija Second Foundation osnovana je 2020. godine u Češkoj i vrlo brzo postala je priznati inovator u području trgovanja na promptnim tržištima. Zahvaljujući najboljim matematičarima, analitičarima i developerima grupacija je jedan od europskih predvodnika na polju upravljanja obnovljivim energetskim izvorima i algoritamskog trgovanja. Grupacija danas posluje diljem svijeta i u svom vlasništvu ima tvrtke u Švicarskoj, Njemačkoj, SAD-u i Japanu. Grupaciju su osnovali Vojtěch Kačena, Jaromír Šatánek i Petr Poštulka.

O tvrtki Second Foundation

O tvrtki Nano Energies

Nano Energies češka je tvrtka osnovana 2008. godine, koja poslovnim subjektima pruža mogućnost učinkovitog i odgovornog upravljanja električnom energijom zahvaljujući fleksibilnom upravljanju potrošnjom i proizvodnjom energetskih objekata. Grupacija i dalje gradi virtualne elektrane u Češkoj, Hrvatskoj i Rumunjskoj, te u planu ima širenje i na druge zemlje. Virtualne elektrane pomažu stabilizirati nacionalne elektroenergetske mreže i promoviraju razvoj obnovljivih izvora energije. U prosincu 2023. godine tvrtka Second Foundation postala je je isključivi vlasnik tvrtke Nano Energies.