Nano Energies tvrtki Gravitricity otvorio vrata češkog energetskog tržišta

Prague,  21. ožujka 2023

Nano Energies tvrtki Gravitricity otvorio vrata češkog energetskog tržišta

Prague,  21. ožujka 2023

Britanska tvrtka Gravitricity nedavno je najavila planove za izgradnju postrojenja za gravitacijsko skladištenje energije u rudniku Darkov u Moravsko-šleskom kraju u Češkoj. U nastojanjima da otvore energetsko tržište pomažu im pioniri na češkom energetskom tržištu, tvrtka Nano Energies s kojom su potpisali memorandum o suradnji.

Gravitricity je od Europske unije zatražila sredstva za izgradnju prvog podzemnog postrojenja za gravitacijsko skladištenje energije na svijetu, i to u Češkoj. Njihova će tehnologija doprinijeti uravnoteženju mreže. Upravo su u češkoj tvrtki Nano Energies stručnjaci za uravnoteženje mreže i razvijaju usluge agregiranja fleksibilnosti u pet europskih zemalja. U skladu s potpisanim memorandumom, obvezali su se surađivati na razvoju usluge. Sama suradnja započela je 2021. godine, kada je tvrtka Nano Energies mapirala financijski potencijal projekta za Gravitricity.

„Češka je naše domaće tržište, a mi smo stručnjaci u području agregiranja fleksibilnosti. To su dva iznimno važna čimbenika kada govorio o ovom projektu. Tehnologija tvrtke Gravitricity može brzo i fleksibilno odgovoriti na kolebanja u mreži u pogledu količine megavata. Stoga bismo ih mogli uključiti u uravnoteženje mreže na način na koji to danas prvenstveno rade elektrane na ugljen ili plin“, istaknuo je Stanislav Chvála, glavni izvršni direktor tvrtke Nano Energies.

Gravitricity može ne samo birati težinu utega koje spušta ili podiže, već i višestruko ponavljati postupak ili zaustaviti utege na pola puta. Sve ovisi o tome koliki je višak ili manjak energije u mreži. Tvrtka Nano Energies izračunala je kako optimalna izlazna snaga tehnologije iznosi četiri megavata. To je, primjerice, dovoljna količina energije za napajanje 16 000 kućanstava.

„Diljem svijeta postoji oko 14 000 rudnika koji bi se mogli prenamijeniti u postrojenja za gravitacijsko skladištenje energije. Uvjereni smo kako će stavljanje u rad naše tehnologije u Darkovu biti uspješno zahvaljujući suradnji s tvrtkom Nano Energies. Očekujemo da će to postrojenje ne samo postati mjerilo za buduće projekte, već i ubrzati razvoj gravitacijskog skladištenja energije i osuvremenjivanja energetske mreže diljem Europe“, dodao je Charlie Blair, generalni direktor tvrtke Gravitricity.

Posljednjih se godina povećala potreba za uravnoteženjem mreže s obzirom na to da je porastao broj obnovljivih izvora energije na čiju proizvodnju utječe promjenjivost vremenskih uvjeta. Spomenutu uslugu trenutno pružaju uglavnom elektrane na fosilna goriva, a postupno im se pridružuju i agregatori fleksibilnosti poput tvrtke Nano Energies. Agregatori mogu povezivati manje izvore energije kao što su bioplinska i kogeneracijska postrojenja ili tehnologija koju Gravitricity uskoro planira staviti u rad u Češkoj. Sve to ključno je i za tvrtke koje mogu nadoknaditi dio svojih energetskih troškova ili čak i zaraditi pružanjem energetske fleksibilnosti.