Nano Energies Hrvatska ispunio sve uvjete i dobio dozvolu za obavljanje energetske djelatnosti agregiranja

Prague/Zagreb,  31. kolovoza 2022

Nano Energies Hrvatska ispunio sve uvjete i dobio dozvolu za obavljanje energetske djelatnosti agregiranja

Prague/Zagreb,  31. kolovoza 2022

Energetski sektor prolazi kroz turbulentno razdoblje koje utječe i na poduzeća i na kućanstva. Rastuće cijene energenata, rat u Ukrajini, potreba za dekarbonizacijom i nužnost da se mreža digitalizira aktualizirali su pronalaženje inovativnijih rješenja za optimizaciju sustava, fleksibilnu potrošnju, smanjenje ugljičnog otiska i u konačnici smanjenje troškova poslovanja tvrtki, ali i kućanstava. Jedno takvo inovativno rješenje od sada je dostupno i na hrvatskom tržištu.

Nano Energies Hrvatska prvo je hrvatsko društvo kojem je HERA izdala dozvolu (licencu) za obavljanje energetske djelatnosti agregiranja.

Licenca za poslovanje na hrvatskom tržištu nam otvara potpuno nove mogućnosti. Fleksibilnim upravljanjem možemo kupcima povećati prihode i do nekoliko desetaka posto. Iskustva sa zapadnih tržišta pokazuju da agregatori fleksibilnosti zamjenjuju elektrane na fosilna goriva i nuklearne elektrane i omogućuju prijelaz na održivu energiju. Nano Energies može iskoristiti potencijal električne energije koji bi inače ostao neiskorišten. Potrošnju i proizvodnju prilagođavamo tako da kupac proizvodi električnu energiju kada je najskuplja, a troši je kada je najjeftinija. Kupac to ne primjećuje u radu, jer se sve odvija automatski, a istovremeno pridonosi stabilizaciji mreže bez potrebe uključivanja elektrana na ugljen u balansiranje sustava. Fleksibilno upravljanje električnom energijom ima golem potencijal, ne samo u širokom spektru korisnika koji mogu koristiti naše usluge već i u načinima primjene naših rješenja“, izjavio je Stanislav Chvála, izvršni direktor češke tehnološke tvrtke Nano Energies.

Pojednostavljeno rečeno usluga koju Nano Energies donosi na hrvatsko tržište fokusira se na pametno upravljanje i fleksibilnost korištenja električne energije. U praksi to znači da tvrtkama i malim proizvođačima električne energije nudi mogućnost upravljanja vlastitom potrošnjom i proizvodnjom električne energije radi smanjenja troškova poslovanja te profitiranja od kretanja cijena električne energije na kratkoročnim tržištima.

Fleksibilno upravljanje proizvodnjom i/ili potrošnjom koristi cijeloj elektroenergetskoj mreži i pomaže u sprječavanju prekida napajanja pojedinih dijelova mreže.

S obzirom na ubrzanu decentralizaciju hrvatskog elektroenergetskog sustava, djelatnost  “agregiranja” postala je njegov iznimno važan dio. Nestabilna proizvodnja obnovljivih izvora energije donijela je izazov za upravljanje elektroenergetskim sustavima. Fluktuacije frekvencije unutar elektroenergetske mreže moraju biti minimizirane kako bi se mreža održala stabilnom. Neovisni agregator sa svojom distribuiranom imovinom može igrati ključnu ulogu u izravnavanju takvih fluktuacija. Stoga je i naš zadatak stvoriti mrežu malih proizvođača, potrošača, ali i spremnika električne energije kako bi u svakom trenutku mogli reagirati te „ponuditi“ stabilnost elektroenergetskom sustavu, ali ujedno i osigurati pristup profitabilnim tržištima energije uravnoteženja. Na taj način ćemo ubrzati i ublažiti trošak energetske tranzicije za naše korisnike, ali ujedno i stvoriti preduvjete za priključenje novih obnovljivih izvora energije u elektroenergetski sustav”, objasnio je Dominik Maričević, country manager tvrtke Nano Energies Hrvatska d.o.o.

Korištenjem inovativnih rješenja, odnosno vlastitog hardvera i sofvera, Nano Energies Hrvatska upravlja fleksibilnim uređajima u zahtijevanom trenutku. Nano Energies Hrvatska  stvara nove poslovne modele za energetske sustave omogućujući svojim korisnicima da troše električnu energiju kada je jeftina, a proizvode je kada je najvrjednija. Pomaže korisnicima da optimiziraju potrošnju i proizvodnju električne energije, te povećaju prihode i smanje troškove. Kao rezultat toga, fleksibilnost korisnika koristi njihovom proračunu i planetu  te pomaže u sprječavanju nestanka električne energije.

Europa je počela promišljati i ponovno graditi svoju energetsku mrežu i jasno je da će u nadolazećim godinama doći do golemog porasta u upotrebi obnovljivih izvora energije. Povijesno gledano, vrijeme kada vjetar ne puše ili sunce ne sja kompenziralo se elektranama na plin i ugljen, ali to je sve neodrživija situacija iz geopolitičkih razloga, kao i nužne potrebe očuvanja okoliša. Fleksibilnost moramo tražiti negdje drugdje”, objašnjava Stanislav Chvála, izvršni direktor češke tehnološke tvrtke Nano Energies.

Tvrtka Nano Energies planira i u budućnosti razvijati rješenja koja će olakšati transformaciju energije, posebno u segmentu agregacije fleksibilnosti, koja će imati ključnu ulogu u toj transformaciji i uključivati suradnju različitih sektora, tj. različitih industrija. U Nano Energies vjeruju da se priroda i tehnologija međusobno podupiru i da se električna energija može proizvoditi, koristiti i prenositi na pametan način.