Tvrtka Nano Energies prilagodila dioničarsku strukturu; Petr Zahradník postao novi vlasnik

Prague,  17. listopada 2023

Tvrtka Nano Energies prilagodila dioničarsku strukturu; Petr Zahradník postao novi vlasnik

Prague,  17. listopada 2023

Češka tehnološka grupacija Nano Energies danas je objavila kako je Petr Zahradník, poduzetnik, ulagač i jedan od njezina tri dioničara, kupio sve dionice u vlasništvu tvrtkina osnivača Petra Rokůseka i ulagača Tomáša Janečeka. Na taj je način Zahradník postao isključivi vlasnik i predsjednik Upravnog odbora tvrtke Nano Energies. Transakcija je zaključena i stupila je na snagu 13. listopada 2023. godine.

Češka tehnološka tvrtka Nano Energies, koja kao agregator fleksibilnosti posluje na pet tržišta u srednjoistočnoj Europi, dobila je novog vlasnika. Matematičar i poduzetnik Petr Zahradník, ujedno i jedan od tri dosadašnja tvrtkina dioničara, pristao je otkupiti udio od 37,5 posto u vlasništvu tvrtkina osnivača Petra Rokůseka. Osim toga, Zahradník je otkupio i udio od 25 posto koji je ulagač Tomáš Janeček držao od 2012. godine. Potpisivanjem sporazuma na dan 13. listopada 2023. godine Zahradník je postao isključivi vlasnik grupacije i predsjednik njezina Upravnog odbora.

Tijekom posljednjih petnaest godina tvrtka Nano Energies razvila se u neovisnog agregatora energetske fleksibilnosti koji posluje na pet različitih tržišta u srednjoistočnoj Europi – češkom, slovačkom, mađarskom, rumunjskom i hrvatskom tržištu. „Tvrtka je osnovana 2008. godine. Godinu dana kasnije realizirali smo pilot-projekt upravljanja elektroenergetskom potrošnjom deset kućanstava. Istovremeno smo imali viziju o decentraliziranju češkog energetskog sektora u budućnosti. Petnaest godina kasnije tvrtka upravlja kapacitetima od gotovo sto megavata u vlasništvu industrijskih korisnika, te pomaže održavati stabilnost srednjoeuropske prijenosne mreže“, objasnio je osnivač tvrtke Petr Rokůsek, koji će zadržati svoje mjesto u Upravnom odboru i sudjelovati u njegovom radu u savjetodavnoj ulozi. „U energetskom sektoru uvijek ima mjesta za poboljšanja i unaprjeđenja – brojne stvari mogu se raditi na bolji i drugačiji način. Petr Zahradník potreban nam je za novu, predstojeću fazu jer je izvrstan u integriranju zamisli i vizija. Sve to sada je nužno za napredovanje tvrtke Nano Energies k značajnim promjenama na europskim energetskim tržištima“, dodao je Rokůsek.

Tomáš Janeček, koji je prije deset godina uložio u tvrtku, izjavio je sljedeće: “Rijetke su tvrtke s tako snažnom vizijom kao što je ona tvrtke Nano Energies. Uvjeren sam kako ovu tvrtku čeka sjajna poslovna budućnost. Napokon, želio bih zahvaliti Petru Zahradníku jer se odlučio ići na sve ili ništa.“

Petr Zahradník pridružio se tvrtki Nano Energies uloživši u nju prije tri godine, u trenutku kada je planirano širenje na druga europska tržišta. „Snovi bez odlične strategije i provedbe ostaju tek snovi. Ne sumnjam da će tvrtkina vizija o održivom poslovanju s golemim društvenim utjecajem postati stvarnost. Nije mi teško zamisliti kako Nano Energies kontrolira fleksibilnost važnih elektroenergetskih resursa te uključuje i isključuje vjetroelektrane i staklenike. Na putu smo da postanemo tvrtka koja će kontrolirati gigavate elektroenergetskih izvora putem potpuno automatiziranog kontrolnog modela“, objasnio je Zahradník svoje praktične planove za tvrtku.

Sve strane u transakciji složile su se kako neće otkrivati dogovorene iznose ili uvjete sporazuma.

Petr Zahradník osnovao je tvrtku Qminers, vodeću srednjoeuropsku tvrtku u području algoritamskog trgovanja, i upravlja njezinim poslovanjem. Njegov je san otvarati nova radna mjesta u Pragu za izvanredne talente koji rade na vrhunskim proizvodima. Pod njegovim vodstvom tu ambiciju već više od deset godina realizira tim pasioniranih matematičara i programera tvrtke koji primjenjuju algoritme na najvažnijim svjetskim burzama. Sa istom tom vizijom Petr od 2020. godine sudjeluje i u radu suvremenog energetskog sektora – kao ulagač i predsjednik Upravnog odbora češke tehnološke tvrtke Nano Energies, koja posluje kao agregator fleksibilnosti i radi na učinkovitoj tranziciji srednjoeuropskog energetskog sektora k obnovljivim izvorima energije. Petr ujedno djeluje i kao mentor drugim domaćim tehnološkim startup tvrtkama i ulaže u njih, te sudjeluje u radu nekoliko korisnih projekata i zaklada. Osim toga, strastveni je violinist, penjač po stijenama, ljubitelj stakla i sretan otac.

Petr Rokůsek vizionar je, poduzetnik i ulagač u suvremenu energiju. Petr je pritom usmjeren na prikazivanje opcija za pametni spoj prirode i tehnologije. Još kao student na Češkom tehničkom sveučilištu Petr je 1995. godine pokrenuo svoj prvi poslovni pothvat zajedno s nizozemskim partnerom. Tada su udareni temelji danas vodeće grupacije za izradu vizuala, putokaza i ostalih prezentacijskih materijala Jansen Display, koju je 2018. godine kupila američka tvrtka Sign-Zone. Godine 2022. Petr je kupio slovačkog proizvođača tradicionalnog drvenog namještaja Javorinu. Trenutno živi u Lihtenštajnu, a radne dane provodi u Švicarskoj i Češkoj istražujući energetske inovacije i održivu drvnu proizvodnju. Osim toga, Petr je osnivač fonda Bluelight.LI, koji ulaže u poslovne zamisli s povoljnim utjecajem na okoliš.

Tomáš Janeček uspješan je češki poduzetnik i ulagač. Suvlasnik je tvrtki RSJ i RSJ Private Equity; potonja je investicijski fond koji posluje u područjima novih tehnologija, obnovljive energije, informacijske tehnologije i zdrave hrane. Tomáš se tvrtki Nano Energies pridružio 2012. godine, a zanimala ga je zamisao o suvremenoj energetskoj tvrtki koja pomaže ljudima da postignu energetsku neovisnost. Zajedno sa suprugom otvorio je Duhovku, predškolsku ustanovu u stilu metode Montessori, koja je kasnije izrasla u jedinstveni i sveobuhvatni dvojezični (češki i engleski) sustav obrazovanja za djecu starosti od 18 mjeseci do 19 godina.

O tvrtki Nano Energies

Češka tehnološka grupacija osnovana je 2008. godine u Pragu. Tvrtkama i kućanstvima omogućuje da kroz fleksibilno upravljanje potrošnjom i proizvodnjom upravljaju svojim elektroenergetskim potrebama na učinkovit i odgovoran način. Tvrtka gradi virtualne elektrane u Češkoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj kako bi doprinijela održavanju stabilnosti lokalnih mreža i utrla put razvoju obnovljivih izvora energije. Tvrtku Nano Energies osnovao je Petr Rokůsek, koji je do dana ove objave držao 37,5 posto tvrtke. Petr Zahradník imao je istovjetan udio u tvrtki, dok je Tomas Janecek bio treći dioničar s udjelom od 25 posto.